Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kastrace

Jestliže se rozhodnete nechat psouna vykastrovat, je nejlepší tak učinit do jednoho roku života, a to před podzimem onoho roku. Pokud k tomuto kroku nepřistoupíte, musíte se smířit, že až do jara s vámi psoun moc kamarád nebude. Kastraci běžně provádí veterinární lékař a není ani příliš nákladná. Psoun nesmí být tlustý, to by operace byla riskantní, protože by potřeboval vyšší dávku anestetika.

ObezitaObrazek

Psouni mají sklony k otylosti, to jim ale může způsobovat mnoho zdravotních potíží. Proto je velice důležitá správná netučná strava!(Psouni většinou přiberou na váze s příchodem zimy, ale na jaře se hmotnost vrátí do normálu. )

Ztráta srsti

Většinou je způsobena nesprávnou stravou. Strava by měla obsahovat hodně vlákniny a málo tuku!Pokud se v srsti objeví holá místa, změňte jídelníček a začněte podávat doplňkovou stravu s obsahem mořských řas. Lysiny mohou být také způsobeny odřením či otlačením o klec atp. V tomto případě, stravu neměňte a začněte s podáváním doplňkové stravy. Samozřejmě příčinnou mohou být i jiné, vážnější onemocnění, proto je vhodné navštívit veterináře.

Zánět dýchacího systému

Může být následkem nadměrné vlhkosti, vdechnutím cizích materiálů(froté, prach, ...) zubními problémy...

Příznaky: namáhavé hlučné dýchání, nečinnost, deprese, snížená chuť k jídlu, výtok z nosu…Navštivte veterináře!

Přerostlé zuby

Přílišný nárůst řezáků, tento problém může způsobit, že se psoun nebude moci najíst atd. Znamením může být pokles váhy, vlhký čenich, částečně jedená potrava. Přerostlé zuby by měly být oříznuty zpět do normální délky nebo méně je-li to nutné.

Kokcidióza

Průvodcem tohoto onemocnění jsou prvoci, kteří mohou žít ve střevě psounů, aniž by způsobovali komplikace. Při jejich přemnožení (následkem nevyhovujících hygienických podmínek, stresu, špatné výživy, …)však spolu s bakteriemi mohou způsobit zánět žaludku a střev. Nejlepší prevence je hygiena, vyvážená strava, dostatek vit. C .

Příznaky:nechutenství, průjem, naježená a matná srst, ospalost, malátnost.

Ohledně chorob lze jen konstatovat, že je to spíše na vašem veterináři. Obecně platí, že v případě změn klinického stavu zvířete se doporučuje kontaktovat vašeho veterináře.

Drápky

Pokud nemá psoun možnost si drápky sám obrušovat, budete je muset občas zkrátit, chce to zkušenost, takže pokud si netroufnete, raději navštivte veterináře.

Očkování

Očkování lze doporučit maximálně vzteklinu, neboť psouni mohou být agresivní a kousat, v těchto případech lékaři požadují vyšetření na vzteklinu. Jestliže chováte psouna ve venkovní ubikaci, kde může dojít ke styku s volně žijícími hlodavci někdo očkuje i na leptospirózu.

Odčervení

Zbavení parazitů můžeme provést preventivně, ale raději se doporučuje nechat nejprve vyšetřit trus a následně zvíře léčit. Odčervit má význam nově získaného psouna, případně psouny, kteří jsou chováni ve větších skupinách.

 

Níže můžete přidávat své zkušenosti, dotazy a odpovědi. Prosím v první řadě vždy uvádějte nadpis jak v dotazu, tak následně v odpovědích, aby příspěvky byly přehledné.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Shánim psouna

Lucie,12. 2. 2018 13:16

Dobry den shanim psouna na prodej. Nevite nekdo,kde bych ho mohla sehnat prosim??

Žádost o radu

Veronika,27. 2. 2016 11:29

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenost s tímto problémem. Mám pět a půl letého psouna, asi před třemi týdny se začal drbat na bocích a od té doby si tam dá se říct "vytrhává" srst, prostě mu začala na bocích vypadává. Nevím co s ním mám dělat.

Rakovina u psouna

Jana a Čarlinka,4. 5. 2015 21:30

Rakovina jater u psouna. Ahoj měla jsem psounka slečnu 4roky starou, pres léto venku ve volieře a v zimě mi běhala po bytě. Měla dostatek zeleného, granulek, sena, bylinek, a občas ukradla kočičí granule. Jak se nemoc projevila? No Čarlina začala byt chvilkama vzteklá ale jen někdy hodně spala a vyhledávala místo mimo svůj domeček. To trvalo tak14dni. Vše vypadalo jako když ma říji. Vzali jsme ji k veterináři ten udělal rentgen a nic neobjevil tak ji čtyři dny pichal antibiotika mysleli si ze jde o nějaký zánět tykajici se období říje. Ale po dvou injekcich začala kulhat na nožičku další den už nevyskočila z klece a tahala ji úplně pak se k tomu pridala druhá a čtvrtý den už tahala celý zadek. Provedli ji sono a zjistili nádor na játrech. Nechali jsme ji dát narkozu s tim ze když to pujde vyndat udělají to ale potom nám ukázali že má játra úplně prorostla a ze uz ji z narkózy budit nebudou a uspí ji úplně.Čarlinka jedla do poslední chvíle. Píšu to proto aby když se vám váš psounek chová jen trošku jinak než normálně něco je špatně a vyhledejte pomoc v čas. Nám se psounka změnila odešla během 14 dnu. Pozor na stres je možné že i když jsme se ji venovali pořad stejně vystavili jsme ji stresu tim ze se nam narodila dcera a když plakala mohlo ji to vadit nebo žárlila i to mohlo být spouštěčem její nemoci. Jana a Čarlinka

PSOUNÍ ZUBY

MARKÉTA,3. 11. 2013 21:37

Ahoj všichni,máme psouna má 8 měsíců dneska přišel o oba přední zuby. Nikde jsem nenašla,že by psounům padali zuby.Co s tím mám dělat?

Re: PSOUNÍ ZUBY

Gabriela,20. 12. 2013 21:42

Ahoj nevím zda už jsi dostala odpověď ale našemu psounkovi vypadli už 2x za sebou a vždy mu dorostly. V tu dobu co je neměl, tak jsme mu stravu drtili na jemno :o)

Re: PSOUNÍ ZUBY

anonym,30. 12. 2013 14:33

Časem to může dopadnout takto: http://www.prairiedoglover.com/odontoma.htm

Re: PSOUNÍ ZUBY

Luděk,3. 6. 2014 19:04

tak našemu vypadly už aspoň 10x je to způsobeno nárazem čumákem o zem když skočí z nějakého vyvyšeného místa.a není sevčeho bát je to hlodavec tak mu dorostou a navíc má stoličky.........

Re: Re: PSOUNÍ ZUBY

Anonym,22. 7. 2014 21:05

Luďku, v pohodě je to možná pro tebe, ale ne pro tvého psouna. To, že si vyrazil 10x zuby je hodně špatné. Až za rok, za dva začne mít dýchací potíže, tak si na mě vzpomeneš. Ododntoma je hodně vážná věc a má ji spousta psounů. Léčba je hodně problematická a většina z takto postižených psounů umře v docela nízkém věku. Když už nemáš s chovem psounů skoro žádné zkušenosti, tak prosím aspoň nemystifikuj ostatní majitele. Pokud si psoun vyrazí zuby, je potřeba v následujících měsících udělat rentgen a další kontrolní cca po půl roce. Samozřejmě u veterináře, který má se psouny zkušenosti, jinak je to zbytečná námaha.

VElke varlata

krokets,3. 1. 2014 3:45

Dobrý den můj psounek ma dva a pul roku a ted ma hodně natekla varlata co by to mohlo být?

psounek Muf :o)

Gabriela,20. 12. 2013 22:03

Náš psounek má tak 2roky, už byl nemocný s močovým měchýřem nemohl skoro chodit, brečel když chodil na záchod. Jeli jsme k veterináři, který mu dal jen probiotika a uzdravil se. V tu dobu jsme mu dávali pít s injekční stříkačky přímo do tlamičky ,máčeli žrádlo a krmili ho. Uzdravil se byl veselý až tak, že si urval celý drápek, který mu sám nakonec dorostl :o)
Jinak je velice přátelský spí s námi v posteli až do teď. Přišla na řadu jeho říje, tak na nás útočí ale musíme ho nechat, tak nějak v klidu než ho to přejde.

Žádost o pomoc

Jaroslav,19. 2. 2013 13:34

Dobrý den Lidičky . Potřebuji pomoci můj Psoun KEVIN si začal okusovat srst a tak se mu udělali lysiny na obou dvou stranách a také na bříšku . Nevím jestli to není tím že jsme se přestěhovali a tak nebylo tolik času si hrát a byl skoro stále sám a nebo to mže být něčím jiným .Vitamíny a vše má i dobré jídlo . No a často jsem mu dával Dýňový semínka které miluje ale to obsahuje dost tuku poraďte mi děkuji jinak já můžu i poradit také mám už ho 3 roky .Jarda

Prosím o radu

Markéta,27. 3. 2012 18:08

Můj psounek si rozkousal hrudník do krve . Asi ho to svědí , protože hryzání kůže pokračuje . Kdyby někdo věděl co stím nebo už měl skušenost prosím napište na můj e-mail : makulaa@email.cz
Díky moc

Nemáte někdo zkušenost

Martina,12. 11. 2011 14:48

Prosím o radu má psounice ma na kraji ve vnitř tlamičky takové žluté štětinky nevíte někdo co to může byt mám i psouna a ten to nemá děkuji za radu.

slečna, co v Brně ve Vaňkovce obdivovala psouny

Karel,9. 9. 2011 15:06

prosím slečnu, která 8. září obdivovala psouny ve Vaňkovce ve Zverimexu (dal jsem se s ní o psounech do řeči a popříl hezký den) zda bude tak hodná a spojí se se mnou .. chtěl bych jí udělat radost:) e-mail: otter28@seznam.cz

Nemoci mého psouna

Mirek,9. 3. 2011 23:22

Zdravím všechny, pročítám zde příspěvky a rozhodl jsem se podělit se o své zkušenosti. Předevčírem mi bohužel umřel psoun v 8 letech (podle příznaků asi na embolii - rychlé namáhavé dýchání, křeče, pěna u tlamičky), nicméně chci spíš popsat zdravotní problémy, které měl dřív a které se nám podařilo vyléčit, nebo s nimi alespoň úspěšně bojovat. Třeba se někdo s něčím podobným setkáte a moje informace vám přijdou vhod. Předem říkám, že jsem veškeré problémy řešil s panem doktorem Jeklem z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity a vždycky mi pomohl. První vážnější problém byl, když mu z ničeho nic ochrnula přední packa. Podle doktora si ji zřejmě někde skřípl nebo něco podobného. Každopádně pomohlo důkladné masírování a zvýšená péče, za týden bylo vše v pořádku. Velký zdravotní problém měl zhruba před rokem, kdy se u něj začaly objevovat záchvaty, při kterých se vypjal na zadní, pískal a mával před sebou předníma packama, jako kdyby na něj něco útočilo. Potom se skácel na zem, házel sebou a vyprskával u toho občas kapky vody. Během minuty se uklidnil. Dlouho se nám nedařilo přijít na to, co ho trápí a časem tyto problémy ustaly, přišel však jiný. Občas začal ztrácet rovnováhu nebo se pohybovat nemotorně, postupně se stav zhoršoval až do situace, kdy se pohyboval jenom škubavými pohyby, zcela bez zájmu, pomalu, neorientoval se, narážel do věcí a nebyl schopný kousat, protože to vypadalo, že není schopný dostatečně ovládat žvýkací svaly. Doktor navrhoval eutanazii, já jsem to chtěl ještě zkusit, tak jsem dostal nějaká silná antibiotika a kaši pro hlodavce, kterou jsem ho ze stříkačky asi dva dny krmil. Postupně se stav zlepšoval a časem už byl psoun úplně soběstačný. Podle doktora se zřejmě jednalo o nějaký zánět mozku. Nezůstal bez následků, bohužel už poté psoun běhal pořád jen v kruzích, prostě při jakémkoliv pohybu zatáčel na pravou stranu, takže pokud nebyl v kleci, ale běhal po bytě, tak potřeboval dohled a občasnou asistenci, aby se "neumotal k smrti". Stávalo se totiž, že když byl trochu rozdivočený, tak se točil v podstatě na místě a tak rychle, že bylo potřeba ho uklidnit. Točila se mu hlava a škubal s ní ze strany na stranu. Časem se opět objevily záchvaty s postavením se na zadní a pískáním, podle doktora (a rentgenu) to byly asi bolestivé stavy způsobené artrózou páteře a výrůstky, které se mu na ní v posledních letech objevily. Když bylo období kdy ho to trápilo víc, tak jsem mu dával kapky proti bolesti (od doktora). Nevyskytovalo se to ale příliš často, takže si myslím, že rozhodnutí nenechat ho při zánětu mozku uspat mu dalo ještě téměř rok poměrně spokojeného života. Zhruba v posledním roce se mu také zhrošoval zrak, což je podle diskuzí a odborných příspěvků na internetu častý problém starých psounů.

Omlouvám se za delší příspěvek, snad někomu pomůže. Přeji spoustu radosti s prouny :)

Re: Nemoci mého psouna

elpi,8. 7. 2011 18:39

Ahoj, a můžu se zeptat odkud jsi svého psouna měl?? taky jsem z Brna a uvažuji o koupi psouna/ů, ale raději než ze zverimexu bych chtěla od chovatele a nejdřív bych se chtěla podívat na návštěvu, jak takový psoun v bytě žije a jak se chová:) Předem díky za odpověď popř. kdokoliv, kdo ví o chovatelské stanici psounů v Brně, dejte mi prosím vědět na icq 490809519 Díky

Re: Re: Nemoci mého psouna

karel,9. 9. 2011 15:05

prosím slečnu, která 8. září obdivovala psouny ve Vaňkovce ve Zverimexu (dal jsem se s ní o psounech do řeči a popříl hezký den) zda bude tak hodná a spojí se se mnou .. chtěl bych jí udělat radost:) e-mail: otter28@seznam.cz

Pro Michaelu S

Kačka,11. 1. 2011 16:53

Prosim te máteúmáš icq nebo mail který byste mi dala?? rada bych si s vama více popovidala o psounech děkuji

pomocte mi prosim

Kačka,9. 1. 2011 15:09

Ahoj, drzí chovatelé také mám psounici už asi 2 den nechce jist, stale spi a vubec nechce z klece a když už ji vyndám a hraju si s ni mazlim se s ni tak je opravdu takova malatna prosím poraďte mi mám o ni děsní strach, Pokud má někdo s tímto zkušenosti prosim kontaktujte mě děkuji.
loofr@seznam.cz

Re: pomocte mi prosim

Michaela S,9. 1. 2011 22:17

Mozna je to jen zimnim spankem. V kazdem pripade nic nezkazis kdyz se s ni pujdes ukazat na veterinu