Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psoun jako domácí zvíře

 

Psoun společník:Obrazek

Psouni jsou společenští tvorové a samotou velice trpí. V přírodě se neustále vzájemně hladí, líbají, objímají a opečovávají. Chováme- li je v zajetí,musíme jim věnovat mnoho času a nahradit jim smečku!Psouni si k vám vytvoří velice silné pouto a přijmou vás za své,ale pozor musí vědět,že vůdcem smečky jste vy,nikoli psoun.

Rozhodli jste se pro psouna?

Pokud se rozhodnete pořídit si psouna,musíte si uvědomit,že si pořizujete divoké zvíře a proto bude potřebovat zvláštní přístup. Budete muset respektovat a hlavně pochopit jeho přirozené chování. Psouni jsou velice společenští tvorové a budou vyžadovat spoustu vaší pozornosti a to třeba po 8 let. Pro psouny budete autoritou,jakmile vás jednou přijmou za člena své smečky,ale nikdy nebudete mít nad psounem plnou moc, i když ho do jisté míry můžeme ovládat.

Jak psouna správně krmit? Strava:

ObrazekPsouní potravou jsou všechny druhy trávy, seno, bylinky, kořeny, bulvy, oddenky, hlízy, květy, hlávkový salát, kapusta, zelí, brokolice, sladký brambor, mrkev, jablko, kostky pro hlodavce, granule pro činčily, kukuřičné klasy, fazolové lusky. Dokonce i drobný hmyz.

V přírodě se chutě psouna mění, to co mu chutná dnes, může zítra zůstat bez povšimnutí. Proto je dobré krmit pestrou stravou a často jídelníček obměňovat – různé druhy zeleniny, ovoce, zelené trávy a sena. Jen vojtěškovému senu se raději vyhneme a podáváme pouze jako odměnu, je kalorické a psouni po něm tloustnou!

Psouni drženi v zajetí mají tendenci k otylosti. Proto je důležité, aby měli dostatek pohybu a byli správně krmeni. Pokud jsou krmeni přespříliš,onemocní a zemřou!

Nesmíme zapomenout na čerstvou vodu, nejlépe v pítku, nejprve se ale musíme ujistit, že z něho psoun dokáže pít!!!

Čas od času jako pamlsek:
Trochu směsi pro králíky, psí granule, ořechy nebo rozinky. Musí se ale jednat opravdu jen o občasné pamlsky, pokud svému psouníkovi nechceme ublížit!!!

Když se budeme snažit řídit dle jídelníčku, jaký mají psouni v přírodě, vyhneme se zdravotním komplikacím. Jako doplněk stravy je vhodné podávat vitamínové granuláty pro hlodavce.