Jdi na obsah Jdi na menu
 


OchočováníObrazek

Pokud se budete psounovi dostatečně věnovat můžete ho naučit mnoha věcem. Přijít na zavolání,chození na vodítku,poprosit o pamlsek … Musíte si ale uvědomit,že to není pes a dle toho klást na zvíře požadavky!I u psounů platí,že láska prochází žaludkem. Vše samozřejmě potřebuje trénink a trpělivost. Po dostatečném nacvičování chůze na vodítku se můžete vydat i na procházku do přírody. Raději psouna nepouštějte z vodítka,i když vás doma poslouchá sebevíc!Hlavně nezapomeňte,že psoun potřebuje mnoho vaší pozornosti a lásky,kterou vám s radostí bude oplácet.

ObrazekPřinesli jsme si psouňátko!

Samozřejmě je nejlepší si pořídit mládě(7-8týdnů), bude si lépe zvykat a hlavně snáze vychovávat a učit se!Když si ho přinesete domů, co nejvíce se mu věnujte, chovejte ho a mazlete se s ním. Hodně na něho mluvte. Říkejte mu jménem. Usměrňujte ho když bude kousat a nepouštějte ho z rukou dříve, než bude úplně klidný. Teprve pak ho dejte na zem. Nedovolte mu, aby vyskakoval z klece, když ji otevřete, ale naučte ho, že vždy nejprve musí do vašich rukou a vy budete ten, kdo ho pustí na zem proběhnout! Za hezké chování psouníčka odměňte!Obrazek

Co psoun nesmí!

Pokud váš psoun bude dělat něco co nemá, např. ohryzávat nábytek - tleskněte a důrazně řekněte "FUJ". Psouna nikdy nebijte!!! Dosáhli by jste jen toho, že vám přestane důvěřovat. Někteří chovatelé doporučují nanejvýš psouna plácnout gumou na konci obyčejné tužky. Raději se tomu snažte předcházet a psouna nasměrujte na něco, co hryzat může. Snažte se najít něco, aby to bylo pro psouna dostatečně zajímavé!Jestliže nebude psoun na slovní zákaz reagovat zavřete ho ihned zpět do klece!Ale pozor, aby psoun chápal, tak pokud nic neprovedl vždy ho před vrácením do klece pochovejte, podrbejte a pomazlete se sním. Také když svého mazlíčka budete chtít pustit proběhnout, nejdříve ho vezměte do náruče pohlaďte a teprve pak ho pusťte na zem.