Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kastrace

Jestliže se rozhodnete nechat psouna vykastrovat, je nejlepší tak učinit do jednoho roku života, a to před podzimem onoho roku. Pokud k tomuto kroku nepřistoupíte, musíte se smířit, že až do jara s vámi psoun moc kamarád nebude. Kastraci běžně provádí veterinární lékař a není ani příliš nákladná. Psoun nesmí být tlustý, to by operace byla riskantní, protože by potřeboval vyšší dávku anestetika.

ObezitaObrazek

Psouni mají sklony k otylosti, to jim ale může způsobovat mnoho zdravotních potíží. Proto je velice důležitá správná netučná strava!(Psouni většinou přiberou na váze s příchodem zimy, ale na jaře se hmotnost vrátí do normálu. )

Ztráta srsti

Většinou je způsobena nesprávnou stravou. Strava by měla obsahovat hodně vlákniny a málo tuku!Pokud se v srsti objeví holá místa, změňte jídelníček a začněte podávat doplňkovou stravu s obsahem mořských řas. Lysiny mohou být také způsobeny odřením či otlačením o klec atp. V tomto případě, stravu neměňte a začněte s podáváním doplňkové stravy. Samozřejmě příčinnou mohou být i jiné, vážnější onemocnění, proto je vhodné navštívit veterináře.

Zánět dýchacího systému

Může být následkem nadměrné vlhkosti, vdechnutím cizích materiálů(froté, prach, ...) zubními problémy...

Příznaky: namáhavé hlučné dýchání, nečinnost, deprese, snížená chuť k jídlu, výtok z nosu…Navštivte veterináře!

Přerostlé zuby

Přílišný nárůst řezáků, tento problém může způsobit, že se psoun nebude moci najíst atd. Znamením může být pokles váhy, vlhký čenich, částečně jedená potrava. Přerostlé zuby by měly být oříznuty zpět do normální délky nebo méně je-li to nutné.

Kokcidióza

Průvodcem tohoto onemocnění jsou prvoci, kteří mohou žít ve střevě psounů, aniž by způsobovali komplikace. Při jejich přemnožení (následkem nevyhovujících hygienických podmínek, stresu, špatné výživy, …)však spolu s bakteriemi mohou způsobit zánět žaludku a střev. Nejlepší prevence je hygiena, vyvážená strava, dostatek vit. C .

Příznaky:nechutenství, průjem, naježená a matná srst, ospalost, malátnost.

Ohledně chorob lze jen konstatovat, že je to spíše na vašem veterináři. Obecně platí, že v případě změn klinického stavu zvířete se doporučuje kontaktovat vašeho veterináře.

Drápky

Pokud nemá psoun možnost si drápky sám obrušovat, budete je muset občas zkrátit, chce to zkušenost, takže pokud si netroufnete, raději navštivte veterináře.

Očkování

Očkování lze doporučit maximálně vzteklinu, neboť psouni mohou být agresivní a kousat, v těchto případech lékaři požadují vyšetření na vzteklinu. Jestliže chováte psouna ve venkovní ubikaci, kde může dojít ke styku s volně žijícími hlodavci někdo očkuje i na leptospirózu.

Odčervení

Zbavení parazitů můžeme provést preventivně, ale raději se doporučuje nechat nejprve vyšetřit trus a následně zvíře léčit. Odčervit má význam nově získaného psouna, případně psouny, kteří jsou chováni ve větších skupinách.

 

Níže můžete přidávat své zkušenosti, dotazy a odpovědi. Prosím v první řadě vždy uvádějte nadpis jak v dotazu, tak následně v odpovědích, aby příspěvky byly přehledné.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: pomocte mi prosim

kačka,10. 1. 2011 10:16

na veterině jsem byla a jak jsem predpokladala jen vytahli ze me penize a nic mi nerekli dali mi jen nějake vitaminy ktere ji mam dat a nic pak jen rekli že vic neveděj a jestli chci že mam zajet do prahy že tam se na hlodavce specializujou..ale moje Ebinka stale neji piska tak divne chudinka jako když ji neco bolí

psouníci a nemoci

Šárka,12. 4. 2010 21:58

Ahoj, mohla bych přispět do této diskuze. Jsme dlouholetými chovateli psounů prerijních. Krom těchto nemocí ,co zde byly napsány, nám často psouníci umírali na rakovinu..(nechali jsme dělat pitvy). U jednoho se stalo ,jak to tu popisuje mata,že psouníkovi ochrnuli zadní nohy.My to měli stejné u jednoho. Ochrnul na zadní nožičky z ničeho nic a po několika dnech umřel..krvácel z pusinky a ze zadečku. U tohoto psounka jsme pitvu nenechali dělat,ale vypadalo to na vnitřní krvácení, možná také nádor, opravdu nevíme :(. Jsou to mazlíčci, ale jak přijde nějaká nemoc,je většinou zle :(.Kdybyste chtěli popovídat můj email: nenynka@seznam.cz

Dobrý den,

Michaela,1. 1. 2010 9:54

chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost u vašeho psounka s výrazným hubnutím ,, můj psounek pravidelně baští a přitom mi hrozně pohubnul má vystooplé kosti když ho hladím neni nic jiného cítit. taky se mu dnes nechtělo ven z boudy tak jsem ho vyndala sama a zjistila ze je celý malátný a dělá se mu nějaký váček na oku..dnes u nas neni možné sehnat veterináře ,, prosím o radu děkuji

Prosííím pomozte

Milada,25. 8. 2009 1:13

Teď v noci si náš psounek ukousal ocásek, nevíme proč a máme o něj strašný strach, prosím vás jakpak mu pomoci? Co mu může být? Byl takový neklidný teď už snad usnul v mamčině posteli, ale mám o něj strašný strach, pokud víte jak mu pomoci kontaktujte mě prosím na můj mail Milada.Truhlarska@seznam.cz Děkuji mnohokrát.

Psouni vak

Psouni vak,4. 2. 2009 15:20

To Zdenek: Psouni "vak" je naprosto normalni. Nasemu se taky objevuje a to na celou zimu:-)

Psouní vak

Zdeněk,27. 12. 2008 10:13

Dobrý den ,máme psounka už několik let a před asi třemi roky nás poděsil nebot se mu mezi nohama objevil jakoby vak .Zajel jsem na veterinu a tam nám řekli , že psou dospěl a že mu spadly kuličky.CHtěl bych se zeptat zda je to normal.Na žádných fotkách jsem to neviděl.Náš psounek se nijak neprojevuje,že by mu to vadilo, ale kuličky jsou dost velké.Mám obavu aby to nebyla nějaká nemoc.Děkuji za info

ochrnuti zadnich nohou

mata,16. 12. 2008 6:47

dobry den.dnes jsem zazila velice smutny den.musela jsem dat moji milovane psounce pichnout injekci.mela jsem ji 8 let,byla muj milacek.jeste vcera byla ok a dnes ji ochrnuly obe zadni nohy.a veterinar navrhl injekci,vzhledem k jejimu stari a kondici.prosim vas-mate nekdo s timto zkusenost u vaseho psounka ? dejte urcite vedet.ja jsem srasne nestastna.dekuji.dana.

Kastrace

Renata,30. 6. 2008 13:45

Přemýšlíme o tom,zda si pořídit kluka nebo holku,aby respektoval jak mě,tak i mého přítele. Pomohla by k tomu nějak kastrace?Známá musela dát psouna pryč kvůli agresivitě vůči jejímu muži.Prý jsou strašně žárliví a upnou se jen na jednoho člověka.Co je na tom pravdy?

Odčervení

Věra Pauerová,10. 6. 2008 17:06

Prosím o název preparátu,kterým lze odčervit
9 let starou psounku,
Děkuji V.P

Pozornost

David T.,8. 6. 2008 15:22

Ahoj, Miloši hlavně se je třeba tomu teď nadstandardně věnovat, masírovat nožičky, snažit se je nějak stimulovat a psounka pěkně hladit atd. Psounci docela dost strádají a pokud jde o to že se ocitnou sami, tak mají smutek a depresi, i toto může být příčinou. Všechny zvířátka by měl člověk pozorovat, u mé psounice se objevila nechuť k jídlu, apatie a o zrovna před mým odjezdem z domu, vzal jsem ji raději sebou a jak jsem rád, protože se zdula a bylo třeba ji hladit bříško v protisměru hodinových ručiček aby měla možnost se lépe vyka... měla totiž zácpu a plné střívka, nic příjemnýho a dost bolestivého, takže hlavně je třeba ty naše miláčky kontrolovat, nenechávat samotný když už je máme.

Poloochrnuté tlapky

Miloš Červenka,12. 5. 2008 6:39

Dobrý den. Vrátili jsme se po několika dnech z dovolené a zjistili jsme, že náš psoun, vlastně psounice, Niki, je nemocná. Zadní tlapky měla téměř nepohyblivé, pravou přední tlapku měla jako v křeči stočenou dovnitř. S obtížemi poskakuje a záda má výrazně prohnutá do oblouku se zadečkem jako by schouleným dovnitř.Navštívili jsme ihned veterináře. Ten nenašel žádná bolestivá místa ani jiný zřejmý důvod pro její stav. Ostříhal jí nehty, dal jí injektci proti bolesti a na uvolnění svalů. Dnes se stav malinko zlepšil, ale vypadá státle vážně. Pokud nám někdo může pomoci, děkujeme!!!! Dominik, Daniel a Miloš

očíčka

jana,4. 5. 2008 17:23

dobrý den,
jen jsem se chtěla zeptat jestli někdo nemá zkušenost s psouníma očíčkama.Mému psounovy zbělalo oko,nypadá to jako by tam neměl vůbec panenku šla jsem s ním k doktorovy a ten mu dal antibiotika že to prý je poranění rohovky.po týdnu to bylo dobrý.ale nyní zase zhruba po měsíci to má znovu a udělalo se mu to na obouch očích.tak jsem se chtěla zeptat zda má někdo také takový problěm a jak to léčil.děkuji jana

Nemoci a vady - chovatelská "poradna"

Admin,18. 4. 2008 11:27

Dobrý den,setkali jste se u svého psouna s nějakou nemocí či problémem?Upozornětě ostatní jak se to projevovalo a případně léčilo.
Pozorujete,že váš psoun není nejspíš úplně v pořádku?Zkuste se zeptat ostatních chovatelů zda se nesetkali se stejným problémem.